Sofie* ringer meg på en mandag morgen for å bestille en hastetime. Hun har et lite barn på 12 måneder og i går kveld når hun og mannen kranglet høylytt endte det opp med at hun ga ham et ørefik. Hun skjønner at de har gått over en terskel og at hvis de ikke kommer i parterapi nå, så kan hele situasjon eskalere til en spiral av fysisk vold mellom dem. Hun er redd.
Espen* og kona sitter stille i hver sin lenestol foran meg. De er begge så sensitive at de kan føle akkurat hva den andre føler i tillegg til sine egne følelser. De er begge to så tynnhudet at de prøver systematisk å unngå å såre hverandre fordi når det skjer, er det som om de sårer seg selv. Dermed går de på eggeskall rundt hverandre hele tida. Og når den ene, en sjelden gang, prøver å være ærlig og fortelle om noe ubehagelig, så ender det opp med krenkelse og krangling og tilbaketrekning.
Ofte kommer par i parterapi fordi de opplever dårlig kommunikasjon i parforholdet, men i min erfaring handler det som regel om vanskelighet til å kommunisere om følelser og behov:
Vanskeligheten for å tåle de intense følelsene i paret skaper nye intense følelser som i sin tur er vanskelige å tåle, det blir en ond sirkel av intense følelser.
Ikke alle mennesker opplever et veldig intenst følelsesliv. Men de som gjør det vil nok beskrive det som en emosjonell berg-og-dal bane: følelser som svinger opp og ned på en ekstrem måte og som gjør én ganske utmattet, både fysisk og psykisk.
Men hvor kommer den intensiteten fra?
– noen mennesker er født med det som heter på engelsk en overexcitability. For å forklare det med enkle ord: de er født med mer sensitive følehorn enn andre. De mottar et bredere spekter av følelser, fortere og lettere. Det hele oppleves som veldig sterkt og umulig å ikke kjenne på.
– andre har måttet utvikle sine følehorn som følge av en emosjonell traume. På et tidspunkt i livet sitt (ofte når de var barn) manglet de den emosjonelle støtten som var viktig for deres utvikling. For å beskytte seg har de utviklet en hypervåkenhet til andres følelser: de kan for eksempel føle veldig fort når andre begynner å bli irritert eller sinna.
– disse to fenomener blir gjerne forsterket av hverandre og av at vi lever i et samfunn eller familier som ikke lærer oss å håndtere følelsene våre. De fleste av oss er redde for negative følelser. Vi er redde for at de kan bli ukontrollerbare, for at de aldri forsvinner.
Problemet med dette er at følelser er som mennesker: når de ikke blir hørt så «skriker de høyere», med andre ord, de gjør seg mer intense. Det betyr at strategien som handler om å ignorere dem fører til akkurat det motsatte av det man ønsker seg!
Min erfaring er at når vi kombinerer en bedre forståelse for hvor intensiteten i følelsene kommer fra og for hvordan vi kan håndtere følelsene, så roer følelseslivet seg ned. Og parforholdet blir sterkere og tryggere – les om hva et godt parforhold er her. Det er det vi jobber med i parterapi, blant annet.
Opplever du også intense følelser i parforholdet? Ta kontakt og bestill gjerne en time i min online kalender.
*personene i innlegget er anonymisert